In de spotlight: Maud

Even voorstellen…
Mijn naam is Maud. Voordat ik een junk-journaler werd, was ik bijna 20 jaar poppenmaakster en ik was vanaf mijn kindertijd al aan het handwerken. Als meisje maakte ik al poppenkleding en kadootjes voor iedereen en ik breidde op mijn tiende mijn eerste eigen trui. In tijden van wat minder inkomen maakte ik mijn eigen kleding, vooral tijdens mijn studietijd.

Mijn schoonmoeders grapje is: dat toen we elkaar ontmoetten, ik een kleine koffer met knutselspulletjes had en nu vul ik een kamer (en meer). Ik ben getrouwd en we hebben een zoon van 16 jaar. We wonen in zuid-oost Friesland in een klein dorp, we kijken uit op een vaart, waar zomers de boten door varen en het bos is om de hoek, met eekhoorns, bonte spechten en reeën!

Mijn gezondheid is niet optimaal (ik heb fibromyalgie) en daardoor kan ik niet altijd wat ik graag zou willen doen, maar ik heb een manier gevonden om er mee om te gaan en  morgen is er weer een nieuwe dag. Ik heb beperkingen, maar die weerhouden me er niet van om van het leven te genieten.

“Ik heb beperkingen, maar die weerhouden me er niet van om van het leven te genieten.”

Ik beschouw mezelf als een zeer tevreden mens en ik geniet er erg van om andere creatievelingen op social media en in het echte leven te ontmoeten.

Je schrijft dat je je naam, Maud, vijf jaar geleden hebt gekozen. Waarom juist deze naam, wat is de betekenis hiervan? Heb je je naam ook officieel laten veranderen?
De naam Maud heb ik gekozen om een moeilijke periode van mijn leven af te sluiten. Ik vond de naam Maud altijd al prachtig en pas na mijn on-officiele naamswijziging vertelde een andere Maud me dat de naam staat voor “krachtige strijdster” en dat bezorgde me het goede soort van kippenvel en bevestigde dat ik een hele goede keus gemaakt had. Ik heb mijn naam niet officieel laten wijzigen, omdat mijn vorige roepnaam ook niet in mijn paspoort stond. Ik heb drie officiële namen, van mijn beide oma’s (waar ik trots op ben) ieder een, Wilhelmina en Petronella en Maria omdat ik uit een katholieke familie kom.

Je bent altijd al creatief bezig geweest, vroeger als poppenmaker en nu als junk-journaler. Houd je je tegenwoordig alleen nog bezig met junk-journaling of heb je ook nog andere (creatieve) hobby’s?
Naast het junkjournalen ben ik nog steeds graag aan het handwerken. Ik brei en ik werk graag achter de naaimachine.  Ik vind quilten ook helemaal te gek en ik houd van vrij borduren. Ik sluit ook niet uit dat ik wel weer eens poppen ga maken. Ik vind het veranderen van Bratz poppen trouwens ook leuk. Daarnaast heb ik een grote bloemen en kruidentuin. Dit alles is heerlijk om te verwerken in een junk-journal en dat is waarschijnlijk ook de reden waardoor ik het junkjournalen zo leuk vind, voor mij komen veel van mijn interesses hierin samen. En als het minder gaat qua gezondheid is werken met papier het minst belastend.

Hoeveel uren in de week ben je gemiddeld creatief bezig, is het dagelijks?
Ja, het komt er eigenlijk op neer dat een dag niet creatief geweest zijn een dag is waarop ik me niet lekker voelde en ik de dag ook niet fijn afgesloten heb. Soms als ik me niet lekker voel, kan het helpen om iets praktisch te gaan doen, bijvoorbeeld papier uit te stansen of mijn rommeltjes te ordenen en dan komen er vaak nieuwe ideeën opborrelen. Ik houd niet bij hoeveel uur ik dagelijks creatief bezig ben, dat varieert van een half uur tot (op regenachtige zondagen) echt de hele dag.

Werk je, en zo ja, heb je ook een baan waar je je creativiteit in kwijt kunt?
Ik heb een creatieve HBO opleiding gedaan (Recreatief Toeristisch en Educatief Werk, een afsplitsing van Cultureel Werk, met twee creatieve hoofdvakken: Beeldend en Drama) en ben ooit begonnen als reisleidster waarbij ik allerlei activiteiten organiseerde voor overwinteraars. Daarna heb ik diverse andere banen gehad. Onder andere als activiteitenbegeleidster in een Woon-zorgcentrum voor ouderen en ik heb een poos een piepklein inkomen gehad uit mijn eigen poppenatelier. Sinds 11 jaar hebben mijn man en ik een eigen bedrijf.  We maken voedingssupplementen voor mensen met voedingsintoleranties. Ik ben nu werkzaam binnen dit bedrijf.

Momenteel ben ik in mijn werk niet direct met creatieve activiteiten bezig, maar zet ik mijn creativiteit voornamelijk in om mee te denken over innovaties. Ook ben ik verantwoordelijk voor personeelszaken, waarvoor ik nu een aantal vakken van de HBO opleiding HR volg.

Ik vind de combinatie van werken met mijn hoofd voor mijn inkomen en als hobby werken met mijn handen heel prettig. Het runnen van een eigen poppenatelier vond ik te stressvol, want ik ben helemaal niet goed in marketing en verkoop.

Heb je die koffer met knutselbenodigdheden nog steeds, en zo ja, neem je deze nog steeds met je mee als je bijvoorbeeld op reis gaat?
Ja de bewuste koffer heb ik nog steeds (dat is de bovenste) en die staat samen met een koffer van mijn oma en een oude koffer van mijn man op een kast in mijn atelier. Als we op vakantie gaan met de auto gaat de middelste koffer (die van mijn oma) mee, want ik wil best veel spullen mee hebben. Als ik een weekend weg ga of met de trein dan pak ik een paar spullen in mijn weekendtas.

Welke drie items mogen absoluut niet ontbreken in je koffer of weekendtas als je op reis gaat?
Ik neem altijd een journal mee, een zwarte pen en een lijm-stift. Ik maak van te voren vaak een journal over de plek waar ik heen reis. Dat is alvast voorpret en zo kan ik me ook al voorbereiden op wat ik wil doen, wil zien, ik verwerk er een reisschema in en ik maak “pockets” waar tickets, bonnetjes, folders en andere papieren souvenirs in kunnen.

Een hele kamer om te knutselen, klinkt als een paradijs voor de creatievelingen onder ons. Wat is je favoriete plek in deze kamer en waarom?
Mijn favoriete plek is aan de oude tafel, maar ook een kopje koffie in de roze stoel is heerlijk. Ik werk overdag ook in deze kamer voor ons bedrijf en dan zit ik vaak achter de computer, met mijn gezicht naar de muur, dat is beter voor mijn concentratie. Ik ruim iedere dag mijn kamer verschillende keren op. Niet omdat ik zo van opruimen houd, maar omdat het in mijn hoofd een chaos wordt zodra er om me heen teveel rommel is. Ik kan dingen wel laten liggen, maar dan kan ik er de volgende dag niets mee. Dan moet ik eerst opruimen. Maar het is wel zo dat ik bijvoorbeeld voor het eten mijn spullen laat liggen en er daarna mee verder kan.

Je hobbykamer heeft, net als je prachtige creaties, een bijzondere vintage stijl. Is deze stijl terug te zien in de hele woning?
Ja, ons hele huis heeft dezelfde stijl. Het is een oud huis. Ik houd heel erg van winkelen in de kringloopwinkel en dat combineer ik met Ikea en andere praktische meubels. Ik vind oud geweldig, maar het moet ook functioneel zijn. Een kast waarvan een la niet open kan, laat ik staan en echt antiek is mij te onhandig en te kwetsbaar. Het moet vooral leefbaar zijn.


“Ik vind oud geweldig, maar het moet ook functioneel zijn. Een kast waarvan een la niet open kan, laat ik staan en echt antiek is mij te onhandig en te kwetsbaar.”

Gebruik je veelal echte vintage (papier)materialen of gebruik je ook materialen die een vintage uitstraling hebben maar nieuw zijn?
Ik combineer ook met mijn hobbymaterialen oud en nieuw door elkaar heen. Ook hierbij zijn de kringloopwinkel en de hobbywinkel (en af en toe Action) gelijkwaardige vrienden. Maar mijn stijl is wel verandert afgelopen jaren. Ik was voorheen vooral van de vrolijke kleuren, maar ben nu in een periode van meer vintage inderdaad. Alhoewel turkoois nooit weg te denken is, dat is mijn lievelingskleur en die zie je veel. De kleur maakt me vrolijk en past naar mijn idee bijna altijd.

Zoveel mooie papierwaren en hobbymaterialen, die moet je goed opbergen. Wat is jouw gouden opbergtip(s)?
Poeh een gouden opbergtip….. Die heb ik eigenlijk niet. Ik kijk zelf veel op Pinterest en YouTube voor opbergtips van anderen en leer hier veel praktische dingen. Wat ik laatst geleerd heb is om spullen die je vaak gebruikt vooral bij elkaar te houden en hiervoor heb ik zo’n Ikea rol-kar gekocht en daarop heb ik mijn meest gebruikte gereedschappen, als scharen, lijmen, kwasten, inkt etc. Die kar zet ik naast mijn oude tafel en dan stroomt mijn tafel niet direct vol met gereedschap en rommeltjes.

“Een gevoel van “flow” hebben, dat alles als vanzelf gaat, krijg ik wanneer ik mijn onderbewuste haar gang laat gaan.”

Wat is voor jou zo belangrijk aan creatief bezig zijn?
Creatief bezig zijn is mijn manier van tot rust komen. Ik heb een mindfulness training gedaan ( onder andere om te leren omgaan met mijn fibromyalgie) en heb ontdekt dat creatief bezig zijn voor mij als een meditatie kan werken. Vooral op momenten dat ik mijzelf niets opleg en geen doel nastreef. Gewoon lekker spelen met papier en dan ontdekken dat de tijd omgevlogen is. Een gevoel van “flow” hebben, dat alles als vanzelf gaat, krijg ik wanneer ik mijn onderbewuste haar gang laat gaan. Dat kan ik overigens alleen als er geen druk achter zit en dat miste ik enorm in het poppen maken op een gegeven moment, want dan was ik vooral bezig met of het wel verkoopbaar zou zijn. Wat de trend van de dag was en of ik me daarbij kon aansluiten.

Waar haal je inspiratie vandaan en heb je ook weleens dagen dat je totaal geen inspiratie hebt?
Inspiratie haal ik vaak van Pinterest, Instagram en YouTube, maar de beste nieuwe ideeën krijg ik op de gekste momenten. Tijdens een boswandeling met de hond bijvoorbeeld of ik word ’s ochtend bizar vroeg (4 uur) wakker omdat ik ergens over gedroomd heb en kan vervolgens niet meer slapen en ga dan naar mijn atelier.

“Ik heb ook echt genoeg dagen dat ik denk geen inspiratie te hebben, maar dan helpt iets maken voor anderen me ook wel over een drempel heen.”

En daarom vind ik het super leuk om happy mails uit wisselen. En dan niet alleen elkaar papier en andere materialen of kadootjes sturen die gekocht zijn. Maar vooral elkaar zelfgemaakte dingen sturen. Ik ga dan kijken wat iemand gebruikt qua kleuren, qua materialen en ik kijk naar iemands stijl. Die gebruik ik dan als uitgangspunt en ga daarna in mijn eigen stijl aan de slag. Dan krijg je een soort mix van stijlen en dat brengt me dan weer op nieuwe ideeën. En hopelijk de ontvanger ook.

Welke creatie is je het meest bijgebleven of waar ben je het meest trots op?
Ik vind het heel leuk wanneer ik een nieuwe techniek na veel oefenen beheers en dan kan gaan spelen en er mijn eigen draai aan geven en het dan ook weer aan anderen kan leren.

Het meest trots ben ik op het feit dat ik anderen dingen kan leren. Ik heb veel workshops gegeven en ook in mijn werk als reisleidster en activiteitenbegeleidster kwam ik veel mensen tegen die onzeker waren over wat ze maken. Dan over kunnen brengen dat het niet gaat om het eindproduct, maar om de lol die je hebt in het maken zelf. Als dat echt binnen komt, dan zie je mensen groeien en dan zie je zulke mooie dingen uit hun handen komen. Hahaha dan ben ik de grootste glimworm ter wereld en op zulke momenten voel ik me het gelukkigst.

Heb je een tip voor mensen die willen beginnen met het maken van een junk-journal? Do’s of dont’s?
Mijn tip zou zijn, begin met het volgen van wat instructiefilmpjes op YouTube en bekijk vooral verschillende technieken en volg verschillende mensen. In het begin is het helemaal oké om iemand na te doen, iets na te maken wat je aanspreekt. Junk-journals zijn vooral niet perfect, dus je eerste journal is waarschijnlijk precies dat! Speel ook een keer met papier zonder dat je een doel hebt. Knip, plak en kleur er op los en ontdek wat bij jou past en wat jij mooi vindt. Staar je vooral niet blind op wat anderen maken. Als ik iets geleerd heb in alle jaren, is dat twee mensen die technisch iets perfect kunnen, nog steeds een andere uitkomst zullen hebben in hun creatieve werk. Wat jij bij een ander als het perfecte plaatje ziet, ga je nooit bereiken of je bent een meester kopiist en dat laatste is zeker niet de bedoeling van een junk-journal.

“Speel ook een keer met papier zonder dat je een doel hebt.
Knip, plak en kleur er op los en ontdek wat bij jou past en wat jij mooi vindt. Staar je vooral niet blind op wat anderen maken.”

Wat is voor jou het leukste aan het delen van je creativiteit op Instagram?
Andere mensen met dezelfde hobby ontmoeten en ook waardering krijgen voor wat ik maak. En ontdekken dat je vaak, naast het journalen, ook nog andere grappige overeenkomsten deelt.

“Mensen die junk-journals maken zijn vaak bezig met afleren om te streven naar het perfecte plaatje en dat is zo herkenbaar. Bij het poppen maken moet je vooral onzichtbaar afwerken en alle steken moeten gelijk zijn en nu mag het juist ruw en onafgewerkt zijn.”

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Maud en wil je meer van haar werk zien? Volg haar dan op Instagram (@maudhiemstra)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *